Blog

We write for you

Dana Kolenčíková
/
/
17. september 2016
Donáška VS homemade jedlo

Donáška VS homemade jedlo

Priznajme si, že každý z nás má rád doma pripravené jedlo. Či už si ho pripraví sám, alebo mu navarí nejaká dobrá duša.

Či ste dobrým kuchárom alebo nie, vždy viete, z akých ingrediencií si jedlo pripravíte. Čo ak si ale nestíhate doma nič uvariť a nemáte ani možnosť vybehnúť počas práce na obed do najbližšej kantíny?

Na rad prichádzajú donáškové služby, ktorých je čím ďalej tým viac. Stačí si len vybrať podľa svojich kritérií, na čo máte práve chuť a určite niečo dobré nájdete.

 

Na internete nájdete množstvo portálov, ktoré ponúkajú rozvoz obedov. Medzi obľúbené patria Bistro.sk, Dajmejedlo.sk a Ham.sk. Ponúkajú naozaj skvelé riešenie pre nedočkavcov a hladošov, ktorí si obed buď nestíhajú sami pripraviť, alebo jednoducho nevedia ako na to. Dajú sa tu vyhľadať jedlá rôznych kuchýň, ktoré sú zložitejšie na prípravu. Ako napríklad sushi, indické jedlá, talianska či francúzska kuchyňa. Vyhľadávanie reštaurácií je tu veľmi komfortné. Podľa adresy, na ktorej sa práve nachádzate si nájdete všetky možné dostupné donáškové služby. Veľkou výhodou je tiež platba online, ktorou sa vyhnete konfrontáciám s dovozcom, ktorý práve nemusí mať po ruke peniaze na výdavok.

Medzi ďalšie plusy dovozu obedu by som určite zaradila to, že akonáhle Vám obed privezú, môžte sa doňho ihneď pustiť. Nemusíte nič zohrievať. Práca naozaj niekedy nepočká. Hovorí sa opak, ale veľa z Vás to určite pozná, keď je klient nedočkavý a treba spraviť všetko preto, aby bol spokojný. Takisto máte väčšinou na výber z rôznych jedál pre mäsožravcov :) aj vegetariánov (šaláty/cestoviny a iné) a min. jedno jedlo pre dietárov.

Znie to všetko celkom sľubne, tak prečo si neobjednávať každý deň?

Donáška má žiaľ aj svoje mínusy.

Väčšinou zaplatíte viac ako by ste za iných okolností dali za obed a ste obmedzovaní aj časom rozvozu. Aj keď Vám napíšu, kedy presne príde obed, častokrát nastanú komplikácie pri rozvoze: nefungujúce GPS, veľa objednávok a málo rozvážajúcich áut. Tak sa veľmi ľahko môže stať, že namiesto o dvanástej, budete obedovať o pätnástej a pod. Ste tak zároveň obmedzovaní tým, že sa nenajete práve vtedy, keď ste hladní a musíte počkať, kým a či vôbec Vám privezú presne to, čo ste si objednali. Veľakrát Vás zlákajú fotografie jedál, ktoré z realitou nemajú nič spoločné. Česť výnimkám.

Ďalšou nevýhodou je, že netušíte z čoho Vám obed uvaria, aké suroviny použijú, či sú čerstvé, na akom oleji boli pripravované a podobne. Predsa len by sme mali vedieť, čo do svojho tela dávame, veď máme len jedno a musíme v ňom žiť my sami a nikto iný :)

Netreba zabúdať na ohodnotenie/kritiku tej ktorej donáškovej služby. Recenzie sú veľmi dôležité, či už pozitívne alebo negatívne, pomôžu nám lepšie sa rozhodnúť pri objednávke.  

 

Homemade jedlo

 

Vždy je najlepšie si obed pripraviť sám, ak máte čo i len trošku vzťah k vareniu. Viete presne, aké ingrediencie ste použili a pripravíte si obed podľa seba a na čo máte chuť. Pokiaľ držíte nejakú špeciálnu diétu alebo máte na niečo alergiu, je určite lepšie si obed uvariť doma.

Doniesť si obed do práce a zohriať si ho už nie je vôbec problém a môžte sa najesť kedykoľvek, ak nestíhate raňajkovať ako ja, tak kľudne aj ráno :D.

Ja som jednoznačne za takýto spôsob stravovania, ale žiaľ, iba málokedy sa mi podarí, niečo uvariť. Je ťažké si vyčleniť chvíľku času každý deň na varenie (resp. každý druhý deň, ak si toho navarím viac). To je asi jediné mínus, ktoré by som v tomto prípade našla. Navyše ak máte doma akčného kocúra, je to varenie na veľmi, veľmi dlho, niekedy až nerealizovateľné :D.

 

Samozrejme, ak máte v okolí práce nejakú fajn cantinu/reštauráciu/čokoľvek, tak je vždy lepšie ísť na chvíľku na vzduch, prejsť sa, pokecať s kolegami a oddýchnuť si na chvíľku od roboty.

 

 

„Šlofíka“ po obede by si dal asi každý :)

 

Niektoré jedlá utlmujú takým spôsobom, že by ste si najradšej po obede dali „šlofíka“ niekde v zasadačke „na tajňáša“. Zistila som, že u mňa sú to napr. zemiaky, cestoviny a tažké jedlá. Ak máte vy nejaký príklad utlmujúceho jedla, sem s ním :)


Samozrejme ak človek zje viac ako zvládne, tak je jedno či išlo o ľahké jedlo ako napr. šalát alebo či ste si dali steak…


Takýmto ťažkostiam môžete predísť aj napríklad dodržiavaním pravidla pri jedení. Človek by mal jedno sústo požuť min. 15 - 30 krát (ale záleží na konzistencii jedla), nakoľko náš mozog dostane až po 20 minútach signál, že už je žalúdok plný. Je to celkom jednoduché! Ak si ho osvojíte pri každom obede, bude Vám povďačný nie len Váš žalúdok, ale budete aj produktívnejší v práci.

 

U nás vo firme je to tak pol na pol. Kolegynka si vždy prinesie do roboty nejaké zdravé dobroty, ktoré vyzerajú skvelo (aj keď niekedy neviem identifikovať, z čoho to vlastne je) a ešte si ich aj dokonale naservíruje na tanier tak, že si hovoríte, že je škoda to zjesť :). Takisto kolega dizajnér si vždy poctivo prinesie doma uvarený obed. Šéfstvo nám môže ísť tiež príkladom. P. Nagy, ktorý pravidelne počas dňa zje nejakú tu zdravú maličkosť, takže sa mu nemôže stať, že bude hladný. Dokonca nám niekedy prinesie dezert, ktorý vlastnoručne pripravil v spolupráci s polovičkou a môžem povedať, že klobúk dole. P. Schmidt v čase obeda vždy niekam zmizne a vráti sa až poobede. V skutočnosti sa ide domov najesť, čo spojí s venčením psíka, alebo si odbehne na firemný obed. Ďalší dizajnér, programátor, online marketér a moja maličkosť, prevažne využívame donaškové služby. Aj keď niekedy musím povedať, že sa nám podarí doma niečo ukoristiť.

 

Napíšte, ako sa stravujete počas práce Vy. Čo preferujete?
A ak máte nejaké výborné recepty, ktoré stimulujú pracovnú morálku, napíšte nám ich do komentu :).

Ešte jedno motto na záver:

“Život je ako donáška, nikdy nevieš, čo Ti prinesie.”

Dana Kolenčíková
Dana Kolenčíková Graphic Designer
Neuveriteľne vnímavý človek s citom pre detail a umenie. Za každých okolností milá osôbka nadšená pre kaligrafiu a estetiku. Rýchlo sa nadchne pre správnu vec. Občas je príliš hĺbavá, čo však považujeme za výhodu, pokiaľ ide o pres…
About author
By using the sites operated by 4ME MEDIA s. r. o. you agree to the use of cookies that help us provide better service. More info
sk
en